Múlt, jelen és jövő: Play-and-Stay

Közzétéve:

Dolgos és eredményes időszakon van túl a BTC play-and-stay csoportja, amelynek fiúcsapata nemrég ezüstérmet nyert az országos csapatbajnokságon. A mögöttünk hagyott hetekről Kántor Kálmán felelős edző adott értékelést.

– Milyen célokkal kezdtétek a nyári hónapokat?

– A legelején elkészítettük a teljes időszakra vonatkozó terveket, amelynek alapját a megszokott nyári tábor jelentette. Ehhez illeszkedett a versenyzők felkészítése a szeptemberi csapatbajnokságra. Alapvető célunk volt, hogy minél több gyerek vegyen részt a foglalkozásokon, minél több gyerekkel ismertessük meg a tenisz alapjait a nyári tábor keretében. Ez sikerült, hiszen tíz héten át voltak programok, 15-20 fővel átlagosan. A gyerekek nagyon élvezték, hiszen gyönyörű körülmények között sportoltak. A versenyzőink tökéletesen felkészültek a csb-re, hiszen Soroksáron és Balatonbogláron is szép eredményeket értek el a nyári versenyeken.

– Miben fejlődhet még a nyári tábor a BTC-n?

– Időben már lehetetlen a bővítés, 10-11 hetünk van erre. Így az edzők létszámának bővítésével tudnánk fejlődni, még több szakemberre lenne szükség a gyerekek mellé. Most már eljutottunk arra a szintre, hogy a határainkat feszegetjük. Emellett fejlődnünk kell a gyerekek mozgáskoordinációjának javításában is. Ugyanis nagyon sokat tévéznek és ülnek a számítógép előtt, viszont keveset sportolnak, játszanak. Sajnos kevés a szabadtéri mozgás az életükben. Ezért szeptembertől egyről másfél órásra növeltük az edzések idejét, ebből hetente kétszer 30 percig csak a mozgáskoordinációval foglalkozunk. Ezt a nyári tapasztalatok alapján hajtjuk végre.

– Van-e átjárás a nyári kezdőcsoportokból a play-and-stay versenyzők közé?

– Igen! Örömmel számolhatok be a létszámunk növekedéséről. Tavaly a járványhelyzet miatt is, 50-55 fővel zártuk a nyári időszakot, most pedig már 70-nél is többen vagyunk. Tehát nagyon sokan folytatták az edzéseket az idei nyári tábor után is. Az eredményeink hatására pedig más egyesületekből is felkerestek bennünket, hogy a gyerekek a BTC-n folytatnák a pályafutásukat. Tehát minden szempontból sikeres időszakon vagyunk túl.

– A nyári tábor után elkezdődött az iskolai szezon, ennek legelején pedig a Budapest Tenisz Centrum fiúcsapata második lett az országos bajnokságon. Minek köszönhető a klubtörténeti bravúr?

– Hatan voltak tagjai az együttesnek, mindannyian mindent megtettek a sikerért! Ezt ki kell emelnem, hiszen ez a legfontosabb. Az alapot a két vezéregyéniségünk, piros pályán Almai Sámuel, míg narancs pályán Csernobrovkin Nyikolaj jelentette. Korukat meghazudtoló eltökéltséggel és elszántsággal dolgoztak a nyári felkészülés idején: ráadásul Samu Soroksáron, míg zöld és narancs pályán Nyikolaj nyert versenyt Balatonbogláron. Minden téren maximális felkészültséggel vágtak a csb selejtezőjének, majd a döntőjének is. Az edzők megadtuk számukra a szükséges támogatást, de a sikereket elsősorban önmaguknak köszönhetik. Le a kalappal a csapat tagjai előtt!

– Milyen célokat tűztetek ki a következő hónapokra?

– Már rendelkezünk az év végéig érvényes edzés – és versenyprogrammal. A kezdőbb, amatőr játékosaink év végén játszhatnak a házi versenyen, míg a versenyzői csoport tagjai novemberben és decemberben szerepelhetnek hazai play-and-stay tornán a BTC-n. Októberben Soroksáron és Pasaréten indulhatnak a játékosaink. A kevésbé tapasztalt gyerekeink a Decathlon-sorozatban vehetnek részt., ott pallérozódhatnak. Terveink között szerepel, hogy három iskolával kötünk három oldalú együttműködési szerződést. Ez a maximális lehetőség a szövetség előírása szerint. Zajlanak a tárgyalások, reményeink szerint október közepére meg is születnek a megállapodások.